Cerrahi ben alımı (Dikişli ben alımı)
Cerrahi yöntemle ben alımı yani dikişli ben alımı; muayenede şüphe uyandırıcı bulguları olan ben, güneş lekesi, damar beni gibi lezyonların, ya da şüpheli olmasa bile kozmetik amaçlarla alınması planlanan benlerin ufak bir kesi ile çıkartılma işlemidir. Çıkartılan tüm benler patolojik incelemeye gönderilerek incelenir.
Benlerimiz ne olursa tehlikelidir?
Benlerin sayıları genellikle çocukluk döneminde artmaya başlar ve 30’lu yaşlara kadar gelişimini tamamlarlar. Yaş ilerledikçe renklerinde solma ya da tamamen kaybolma görülebilir.
Ancak bazı değişimler, kötü huylu dönüşümün bulgusu olabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Eğer benlerimizde; şekil değişikliği, asimetri, hızlı büyüme veya kabarıklaşma, kaşıntı, kanama veya kabuklanma, kenarında düzensizlik, renk alacası veya eski renkte değişme gelişirse dermatoloji hekimlerine değerlendirme için danışılması önerilir.
Cerrahi ben alımı nasıl uygulanır?
Cerrahi ben alımı; cildin bisturi ile kesilerek, benin tamamı ile çevresinde sağlam derinin çıkartılıp patolojik incelemeye gönderilmesi şeklinde uygulanır. İşlem tamamen steril şartlarda, muayenehane ortamında uygulanmaktadır. Öncesinde ben alımı yapılacak alan lokal anestezi içeren iğne ile tamamen uyuşturulur. Sonrasında bisturi ile kesilerek cilt parçası alınır. Alınan bölgenin güzel iyileşmesi için birkaç adet dikiş atılarak pansuman yapıp kapatılır.
Cerrahi ben alımı acılı bir işlem midir?
İşlem öncesi ben alımı yapılacak bölge lokal anestezikli iğne ile tamamen uyuşturulur. O yüzden ilk iğnenin girişi haricinde tamamen acısız bir işlemdir.
Cerrahi ben alımı sonrası dikkat edilecek durumlar nelerdir?
İşlem sonrası dikiş bölgesine 2 gün boyunca su değdirilmemesi gerekir. Eğer banyo yapılacak olursa bu bölgeyi kapatmak için eczanelerden temin edilebilecek su geçirmez bantlar kullanılabilir. 3. Günden sonra pansuman açılıp günlük antibiyotikli krem uygulamasına geçilir. Dikişler alınana kadar günde 1-2 kez antibiyotikli krem uygulanır. Biyopsi alınan yer çok hijyenik olmayan bir vücut bölgesinde ise ya da sık sık suya maruz kalacak bir alanda ise kapalı pansumanla da izlenebilir. Biyopsi alınan bölgeye göre değişmekle beraber genelde 7-10. Günlerde dikişler alınır.
Cerrahi ben alımı tehlikeli bir işlem midir?
Tıbbi tüm girişimlerde olduğu gibi bu işlem de bazı potansiyel risklere sahiptir. Bunlar; kanama, yara yeri enfeksiyonu, iz kalma, uygulanan uyuşturucu maddeye bağlı allerjik reaksiyonlar ve yara yerinde ağrıyı içerir. Ancak tüm bunlar çok nadir görülen durumlardır ve şüpheli bir durum varsa ben alımı işlemi için engel oluşturmamalıdır.
Cerrahi ben alımı sonrası hastalığım yayılır mı?
Cerrahi ben alımı doğru kişilerce ve doğru yöntemle uygulandığında, çıkarılan şey bir ben kanseri bile olsa yayılmayı tetiklemez. Aksine doğru bir uygulamada şüpheli ben tamamen çıkartılacağı için bir yandan hastalığın tedavisi de başlamış olur. Bu yüzden eğer doktorunuz cilt biyopsisi önerdi ise lütfen korkmadan ve geç kalmadan işlemi yaptırınız.
Cerrahi ben alımı sonrasında iz kalır mı?
Deriye yapılan her türlü cerrahi işlemde hem cilde kesi yapıldığı hem de dikiş atıldığı için tamamen normal deri şeklinde iyileşme ihtimali yoktur. Ancak yapılan işlem çoğu zaman 1-1,5cm genişliğindedir ve eğer riskli bir genetik yapınız yoksa iz de en fazla bu büyüklükte olacaktır. Çoğu hastada bir yılın sonunda biyopsi izi fark edilemeyecek kadar normale döner.
Ben alımı patoloji sonucum ne zaman çıkar?
Cilt biyopsilerinin incelenmesi genellikle 7-10 gün içinde sonuçlanır. Eğer incelemede riskli durumlar saptanmışsa ek incelemeler gerekeceğinden sonuçlar 3 haftayı bulabilmektedir.
Cerrahi ben alma uygulama fiyatları nedir?
Bursa’daki kliniğimizde yapılan cerrahi ben alma yöntemleri hakkında fiyat bilgisi ve randevu almak için 0(544) 194 56 29 nolu telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Anastezi